#OPPI18

Community Readiness

Ontario Professional Planners InstituteSymposium

October 11 & 12, 2018 | Laurentian University, Sudbury, ON

Thursday, October 11

8:15am - 9:00am

Networking Breakfast

9:00am - 9:30am

Welcome and Opening Remarks

9:30am - 10:30am

Keynote Panel: Sudbury’s Community Readiness in Focus


10:30am - 11:00am

Refreshment Break

11:00am - 4:30pm

PKE1: Globurbia: Suburban Place-Making Amidst Diversity

- Located in the PKE Area
Multi-Media Display
11:00am - 4:30pm

PKE2: Use of Alternative Scenarios to Incorporate Uncertainty in Forecasting

- Located in the PKE Area
Multi-Media Display
11:00am - 4:30pm

PKE3: Field Ambassadors on the Road to Building Community Resilience

- Located in the PKE Area
Multi-Media Display
11:00am - 12:00pm

Breakout Sessions

A variety of options will be available

Interactive Training: 30 or 60 minute sessions designed to teach specific skills or concepts, and to address specific planning-related issues. These sessions will provide skill development for planners and may incorporate.

Ignite sessions: Fifteen minute, rapid-fire presentations with 5 minutes for questions at the end. These come in groupings of 2 or 3. Stay for one session or stay for all! 

11:00am - 12:00pm

Interactive 60

These sessions feature 60 minutes of interactive content.
11:00am - 12:00pm

100: Why Location Matters: Towards an Integrated Approach to Service Planning

Interactive 60 (1 hour presentation)
11:00am - 12:00pm

102: Connecting Land Use Planning and Asset Management: Muskoka’s Water/Wastewater Allocation Strategy

Interactive 60 (1 hour presentation)
11:00am - 12:00pm

103: Can Zoning Contribute to Economic Resiliency? A Hamilton Experience.

Interactive 60 (1 hour presentation)
11:00am - 12:00pm

104: Resilient Communities in Northern Ontario

Interactive 60 (1 hour presentation)
11:00am - 12:00pm

105: In Search of the Missing Middle: A How To Discussion Panel

-
Interactive 60 (1 hour Panel presentation)


 

11:00am - 12:00pm

Interactive 30

These sessions feature 30 minutes of interactive content.
11:00am - 11:30am

106A: “Limited Residential Development” & Surplus Rural Lots in Northern Ontario

Interactive 30 (1/2 hour presentation)

 

11:30am - 12:00pm

106B: Caledon Case Study: Community Growth – A Rural Paradox?

Interactive 30 (1/2 hour presentation)
11:00am - 11:30am

107A: Financing Municipal Infrastructure: New World of Infrastructure Planning & Financing

Interactive 30 (1/2 hour presentation)
11:30am - 12:00pm

107B: A review of brownfields regulation and redevelopment in Ontario

Interactive 30 (1/2 hour presentation)
12:00pm - 2:00pm

Networking Lunch

- *Limited sessions happening concurrently.*
12:00pm - 2:00pm

Breakout Sessions

A variety of options will be available

Interactive Training: 60 or 120 minute sessions designed to teach specific skills or concepts, and to address specific planning-related issues. These sessions will provide skill development for planners and may incorporate.

Ignite sessions: Fifteen minute, rapid-fire presentations with 5 minutes for questions at the end. These come in groupings of 2 or 3. Stay for one session or stay for all! 

Mobile workshops:  On the go learning by bus, bike or on foot.  Pre-registration is required and some may be offered at an additional cost.

12:00pm - 1:00pm

Interactive 60

These sessions feature 60 minutes of interactive content.
12:00pm - 1:00pm

202: Climate Change, Traditional Knowledge & Planning for Community Resiliency

Interactive 60 (1 hour presentation)
12:00pm - 2:00pm

Interactive 30

These sessions feature 30 minutes of interactive content.
12:00pm - 12:30pm

200A: Using Nature/Natural Systems, i.e.,Green Infrastructure to Plan Resilient Communities

Interactive 30 (1/2 hour presentation)
12:30pm - 1:00pm

200B: Planning Food Systems in the North

Interactive 30 (1/2 hour presentation)
12:00pm - 12:30pm

201A: Official Plan Building Blocks for Resiliency

Interactive 30 (1/2 hour presentation)
1:30pm - 2:00pm

201B: MY DUNDAS – story of London’s most important public space

Interactive 30 (1/2 hour presentation)
1:00pm - 1:30pm

203: Preserving What You Have: Protecting Rental Housing for the Future

Interactive 30 (1/2 hour presentation)
12:30pm - 1:00pm

204: A Tale of Two Populations: Muskoka’s Second Home Study

Interactive 30 (1/2 hour presentation)
12:00pm - 2:00pm

Ignite Sessions

These sessions feature 15 minute presentations.


12:00pm - 12:15pm

205A: What’s the story? Oral History as a Tool in Planning for Place.

Ignite Session (15 minute presentation)
1:00pm - 4:00pm

Mobile Workshops

A variety of options will be available - on foot or by bus- some will be an additional cost.
12:30pm - 3:30pm

MW1: Cycle Greater Sudbury - Tour and Discussion of Infrastructure Implementation

- Pre-registration & Additional fees apply
Mobile Workshop
12:30pm - 3:30pm

MW2: Regreening the Moon - 40 years of regenerative landscape design

- Pre-registration & Additional fees apply
Mobile Workshop
1:00pm - 3:00pm

MW6: Up Here Mural Tour

- Additional Fee
Mobile Workshop
1:00pm - 4:00pm

MW7: Copper Cliff History Hike

- Pre-registration & Additional fees apply
Mobile Workshop
2:00pm - 3:00pm

Breakout Sessions

A variety of options will be available.

Interactive Training: 30 or 60 minute sessions designed to teach specific skills or concepts, and to address specific planning-related issues. These sessions will provide skill development for planners and may incorporate.

Ignite sessions: Fifteen minute, rapid-fire presentations with 5 minutes for questions at the end. These come in groupings of 2 or 3. Stay for one session or stay for all! 



2:00pm - 3:00pm

Interactive 60

These sessions feature 60 minutes of interactive content.
2:00pm - 3:00pm

300: Predicting and avoiding the negative community impacts of major projects

Interactive 60 (1 hour presentation)
2:00pm - 3:00pm

301: Planning to be a better Planner under Bill 139

Interactive 60 (1 hour presentation)
2:00pm - 3:00pm

302: A planner and a firefighter walk into a forest….

Interactive 60 (1 hour presentation)
2:00pm - 3:00pm

303: Community Energy Planning: Small Scale, Big Purpose

Interactive 60 (1 hour presentation)
2:00pm - 3:00pm

304: Ontario’s Excess Soil Regulatory Proposal

Interactive 60 (1 hour presentation)
2:00pm - 3:00pm

Ignite Sessions

These sessions feature 15 minute presentations.
3:00pm - 3:30pm

Refreshment Break

3:30pm - 4:30pm

Breakout Sessions

A variety of options will be available.

Interactive Training: 30 or 60 minute sessions designed to teach specific skills or concepts, and to address specific planning-related issues. These sessions will provide skill development for planners and may incorporate.

Ignite sessions: Fifteen minute, rapid-fire presentations with 5 minutes for questions at the end. These come in groupings of 2 or 3. Stay for one session or stay for all! 


3:30pm - 4:30pm

Interactive 60

These sessions feature 60 minutes of interactive content.
3:30pm - 4:30pm

400: Sand: The untold story of a scarce resource

Interactive 60 (1 hour presentation)
3:30pm - 4:30pm

401: Growing Up: Economics of Tall Building Design in Mid-Sized Cities

These sessions feature 60 minutes of interactive content.
3:30pm - 4:30pm

404: Community Readiness for a Strong Tourism Sector

Interactive 60 (1 hour presentation)
3:30pm - 4:30pm

407: Planning for First Nation Communities - Why is it different?

Interactive 60 (1 hour presentation)
3:30pm - 4:30pm

Interactive 30

These sessions feature 30 minutes of interactive content.
3:30pm - 4:00pm

405A: Planning and Reconciliation

Interactive 30 (1/2 hour presentation)
4:00pm - 4:30pm

405B: Breaking Down Barriers to Participation: Experiments in Collaborative Planning

Interactive 30 (1/2 hour presentation)
5:30pm - 6:30pm

OPPI Annual General Meeting & Awards Presentations

OPPI members and invited guests welcome.
6:30pm - 8:30pm

Offsite Networking Dinner Reception